article-spots
article-carousel-spots
programs
Історії
Любите розв’язувати проблеми? Ласкаво просимо до автоматизації тестування! Історія успіху Хусніддіна Нусурматова.
17 черв

Розповідаємо історію Хусніддіна Нусурматова, молодшого інженера з автоматизації тестування в EPAM Узбекистан. Його шлях до професійної майстерності стане чудовим джерелом натхнення для тих, хто хоче розпочати кар'єру в галузі технологій. 

Що спонукало тебе обрати ІТ фах? 

Я захопився ІТ і математикою ще в школі. Участь у національних Олімпіадах, вивчення мов програмування, як-от Pascal чи HTML, інструментів, як Microsoft Word і Microsoft Access, ще більше розпалювало мою цікавість. Зрозумівши наскільки важлива англійська, я почав вивчати її паралельно з технічними дисциплінами. Втім, не обійшлося без невдач я провалив вступний іспит до університету на інформаційні технології. Деякий час вивчав електронну комерцію, але відчував, що це не моє покликання, тому покинув навчання на другому курсі. Щоб забезпечувати себе я підробляв репетитором з англійської та математики.  

Чому ти вирішив будувати свою кар’єру саме в автоматизації тестування?  

Автоматизація тестування зацікавила мене оскільки я люблю розв’язувати задачі й писати код. Мені подобається розмірковувати над складними завдання під час повсякденних справ, коли я їм або гуляю, а азарт від написання коду щодня надає мені сил. До того ж автоматизація тестування не обмежується, власне, тестуванням, а включає ще й розробку, відкриваючи переді мною щоразу нові виклики й технології. Постійне навчання гарантує, що я ніколи не нудьгую і зростаю у своїй професії. 

Як ти дізнався про освітні програми EPAM?  

Програми від EPAM мені порадили друзі, які вже їх проходили. Я шукав доступні курси в Узбекистані й натрапив на кілька варіантів, у тому числі .NET розробку і автоматизацію тестування. Спочатку я подався на курс .NET розробки, але мені було дуже складно з C#, і це підштовхнуло мене перейти на автоматизацію тестування на .NET.  

Після невдалої спроби на курсі з .NET розробки, я почав самостійно вивчати C#, щоб краще підготуватися. На додачу, в університеті я мав досвід з C++, а також вивчав C і Python в освітньому центрі «Наджот Талім». 

Яких навичок ти набув на програмі з автоматизації тестування на .NET? 

Під час навчання я здобув усі технічні навички, які мені необхідні на поточному проєкті. Це фреймворки на кшталт Selenium, а також C# та CI/CD інструменти. Крім того, я дуже добре навчився знаходити правильні локатори для вебелементів, а ще користуватися Teams для спільної роботи. Завдяки цим навичкам я пишу і запускаю автоматичні тести, якісно усуваю «баги» і легко взаємодію з моїм ментором.  

Що було найкрутішим у навчанні?  

Як на мене, найкрутішим у цій програмі було поєднання практичного досвіду, реального застосування і перспективи працевлаштування. Це надихало і мотивувало до майбутніх кар’єрних звершень. Підтримка ментора, його допомога в набутті практичних навичок тестування, опануванні інструментів та фреймворків також сприяли тому, що навчання було навчання надзвичайно цінним та приємним. 

Які «гнучкі» навички можуть стати в пригоді початківцю на старті кар’єри в автоматизації тестування?  

Ефективна комунікація це ключ до успіху в автоматизації тестування, адже вона забезпечує чітку взаємодію між командою, клієнтами та стейкхолдерами. Вміння працювати в команді також вкрай важливе, оскільки заохочує співпрацю та кооперацію між колегами-тестувальниками і сприяє обміну знаннями. Ще одна ключова навичка це адаптивність, вона допомагає швидше опановувати нові технології, фреймворки і пристосовуватися до мінливих вимог у цій галузі.  

Які ресурси порадиш, щоб вивчати автоматизацію тестування?  

Окрім освітньої програми EPAM Campus, раджу звернути увагу на ці ресурси:  

Які 3 головні поради ти дав би новачкам у цій сфері?  

Найперше, присвяти час ретельному вивченню тестування та його автоматизації. Далі склади план і дотримуйся дорожньої карти, щоб поступово удосконалювати свої навички і знання. Нарешті, зосередься на розвитку «гнучких» навичок, позаяк вони не менш важливі, ніж технічні. 

Якщо історія Хусніддіна надихнула тебе й ти хочеш піти його слідами, реєструйся на нашу програму автоматизації тестування, щоб розпочати власну подорож.